Pogórzańskie smaki z jabłecznikiem babci, matki, córki
07.07.2022 11:41Wiadomości / Jasło - gmina
(fot. GBP w Jaśle z/w Szebniach)
W sali domu ludowego w Brzyściu odbył się konkurs na najsmaczniejszy jabłecznik.
Regionalne jabłka są bardzo smaczne i pachnące dlatego należy je dodawać do wielu potraw w kuchni lokalnej. Najbardziej popularną potrawą jest tradycyjny jabłecznik, nazywany także przez niektórych szarlotką.
Historia szarlotki jest dość tajemnicza i splątana, dlatego większość źródeł mówi, że jest dziełem legendarnego szefa kuchni i cukiernika - Marie-Antoine Carême, który stworzył ją dla cara Aleksandra I, a nazwał "charlotte russe". Polska tradycja jabłecznika sięga XIX wieku. Wówczas dodano do wypieku również polski akcent. Tradycyjną szarlotkę przyrządzano nie tylko z jabłek, lecz także z rabarbaru, gruszek czy moreli. Legendarna Lucyna Ćwierciakiewiczowa do szarlotki wykorzystywała stary razowy chleb, a jako dodatku rodzynek, przypraw korzennych, najczęściej cynamonu i goździków. Takie ciasto podawane jest zazwyczaj na ciepło, z dodatkiem bitej śmietany i lodów waniliowych.
W sobotę (2 lipca) w sali domu ludowego w Brzyściu odbył się konkurs na najsmaczniejszy jabłecznik - Pogórzańskie smaki z jabłecznikiem babci, matki, córki - Staropolskie tradycje ludowe w gminie Jasło.
Do konkursu zgłosiły się Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Jasło tj.: KGW Bierówka, Brzyście, Warzyce, Osobnica, Szebnie, Trzcinica, Sobniów, Niepla i Gorajowice.
Komisja konkursowa w składzie: Emila Popkowska-Kozłecka - przewodnicząca komisji, Stanisława Ablewicz, Joanna Kozłecka, Zofia Budziak, Anna Fałat-Dyląg jednomyślnie przyznały:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Brzyściu
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Szebniach
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Osobnicy
Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia oraz nagrody ufundowane przez Wójta Gminy Jasło. Organizatorem konkursu było Koło Gospodyń Wiejskich w Brzyściu, Stowarzyszenie Rozwoju Kultury Ludowej Ziemi Jasielskiej w Trzcinicy oraz Gminna Biblioteka Publiczna w Jaśle z/s w Szebniach.
-Wszystkim serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz serdecznie gratulujemy wspaniałych wypieków.
Historia szarlotki jest dość tajemnicza i splątana, dlatego większość źródeł mówi, że jest dziełem legendarnego szefa kuchni i cukiernika - Marie-Antoine Carême, który stworzył ją dla cara Aleksandra I, a nazwał "charlotte russe". Polska tradycja jabłecznika sięga XIX wieku. Wówczas dodano do wypieku również polski akcent. Tradycyjną szarlotkę przyrządzano nie tylko z jabłek, lecz także z rabarbaru, gruszek czy moreli. Legendarna Lucyna Ćwierciakiewiczowa do szarlotki wykorzystywała stary razowy chleb, a jako dodatku rodzynek, przypraw korzennych, najczęściej cynamonu i goździków. Takie ciasto podawane jest zazwyczaj na ciepło, z dodatkiem bitej śmietany i lodów waniliowych.
W sobotę (2 lipca) w sali domu ludowego w Brzyściu odbył się konkurs na najsmaczniejszy jabłecznik - Pogórzańskie smaki z jabłecznikiem babci, matki, córki - Staropolskie tradycje ludowe w gminie Jasło.
Do konkursu zgłosiły się Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Jasło tj.: KGW Bierówka, Brzyście, Warzyce, Osobnica, Szebnie, Trzcinica, Sobniów, Niepla i Gorajowice.
Komisja konkursowa w składzie: Emila Popkowska-Kozłecka - przewodnicząca komisji, Stanisława Ablewicz, Joanna Kozłecka, Zofia Budziak, Anna Fałat-Dyląg jednomyślnie przyznały:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Brzyściu
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Szebniach
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Osobnicy
Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia oraz nagrody ufundowane przez Wójta Gminy Jasło. Organizatorem konkursu było Koło Gospodyń Wiejskich w Brzyściu, Stowarzyszenie Rozwoju Kultury Ludowej Ziemi Jasielskiej w Trzcinicy oraz Gminna Biblioteka Publiczna w Jaśle z/s w Szebniach.
-Wszystkim serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz serdecznie gratulujemy wspaniałych wypieków.
Źródło: GBP w Jaśle z/w Szebniach
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!