Sebastian Nowak z Jasła wśród najlepszych młodych cukierników w Polsce
18.05.2023 09:38Wiadomości / Jasło - miasto
Uczeń Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle Sebastian Nowak zajął III miejsce w XXVIII Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, który odbył się we Wrocławiu.
W dniach od 24 do 26 kwietnia 2023 roku odbył się finał XXVIII edycji turniejów o temacie "Współczesna Architektura". W trzecim finałowym etapie rywalizacji o tytuł najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik zakwalifikowało się 17 uczniów, natomiast w zawodzie piekarz - pięcioro.
Na uroczystości rozpoczęcia zaprezentowano wyjątkowe przedstawienie aktorsko-multimedialne, przygotowane przez klasę IITF pod nadzorem Bożeny Piątek-Pawłowskiej, nauczycielki ZSZ nr 5 we Wrocławiu. Przedstawienie wzbudziło ogromne wrażenie na wszystkich obecnych.
Po części kulturalnej, finaliści rozpoczęli rozwiązywanie zadań teoretycznych, które miały przynieść im maksymalnie 30 punktów. Drugiego dnia największe emocje towarzyszyły uczestnikom, gdy pod czujnym okiem jurorów wykonywali praktyczne zadania, które mogły przynieść im maksymalnie 70 punktów. Młodzi adepci rzemiosła prezentowali wspaniałe formy wykonane m.in. z ciasta półcukierniczego, czekolady, karmelu i masy marcepanowej. Efekty ich pracy zostały uwiecznione na zdjęciach, gdyż były one nietrwałe.
Wszystkie prace młodych cukierników i piekarzy zostały wystawione w auli Papieskiego Wydziału Teologicznego przy Placu Katedralnym 1A we Wrocławiu, gdzie odbyło się uroczyste zakończenie turniejów, podczas którego ogłoszono zwycięzców klasyfikacji generalnej w zawodzie cukiernik.
I miejsce zajęła - Milena Grudzińska, Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu
II miejsce wywalczył - Tomasz Pajor, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
III miejsce uzyskał - Sebastian Nowak, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom jak i pozostałym uczestnikom, gdyż do rywalizacji stanęli najlepsi uczniowie w Polsce wyłonieni w wieloetapowych kwalifikacjach.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:
Na uroczystości rozpoczęcia zaprezentowano wyjątkowe przedstawienie aktorsko-multimedialne, przygotowane przez klasę IITF pod nadzorem Bożeny Piątek-Pawłowskiej, nauczycielki ZSZ nr 5 we Wrocławiu. Przedstawienie wzbudziło ogromne wrażenie na wszystkich obecnych.
Po części kulturalnej, finaliści rozpoczęli rozwiązywanie zadań teoretycznych, które miały przynieść im maksymalnie 30 punktów. Drugiego dnia największe emocje towarzyszyły uczestnikom, gdy pod czujnym okiem jurorów wykonywali praktyczne zadania, które mogły przynieść im maksymalnie 70 punktów. Młodzi adepci rzemiosła prezentowali wspaniałe formy wykonane m.in. z ciasta półcukierniczego, czekolady, karmelu i masy marcepanowej. Efekty ich pracy zostały uwiecznione na zdjęciach, gdyż były one nietrwałe.
Wszystkie prace młodych cukierników i piekarzy zostały wystawione w auli Papieskiego Wydziału Teologicznego przy Placu Katedralnym 1A we Wrocławiu, gdzie odbyło się uroczyste zakończenie turniejów, podczas którego ogłoszono zwycięzców klasyfikacji generalnej w zawodzie cukiernik.
I miejsce zajęła - Milena Grudzińska, Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu
II miejsce wywalczył - Tomasz Pajor, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
III miejsce uzyskał - Sebastian Nowak, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom jak i pozostałym uczestnikom, gdyż do rywalizacji stanęli najlepsi uczniowie w Polsce wyłonieni w wieloetapowych kwalifikacjach.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:
Źródło: ZSZ we Wrocławiu
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!