Słodki olimpijski turniej w Krośnie
26.01.2024 19:42Podkarpacie / Wiadomości
Natalia Sokołowska - ZSUiS w Jaśle
(fot. Andrzej Józefczyk)
ZSP nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie był gospodarzem 19. edycji wojewódzkiego turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik. Zobacz jakie słodkości wykonali młodzi adepci cukiernictwa z Podkarpacia.
Organizatorem eliminacji wojewódzkich turnieju o miano najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik był tradycyjnie Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie wspólnie z Cukiernią "Jagusia" z Krosna. Koordynatorem konkursu z ramienia szkoły była Alicja Kus.
- Nasza szkoła od wielu lat kształci uczniów w zawodzie cukiernik i już po raz 19. jest gospodarzem zmagań na etapie wojewódzkim. W tym roku mieliśmy sytuację szczególną, bo udało się "zrekrutować" całą klasę w zawodzie cukiernik. Oczywiście kształcenie odbywa się przy bardzo dużym udziale pracodawców. To dzięki właścicielom cukierni nasi uczniowie mogą odbywać u nich praktyczną naukę zawodu. Przez trzy dni są w szkole, a przez dwa dni szkolą się pod okiem instruktorów posiadających odpowiednie kwalifikacje - powiedział Bogdan Skotnicki, dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie.
W tym roku do rywalizacji, która odbyła się 26 stycznia w ZSP nr 2 w Krośnie, przystąpiło dziesięć uczennic z siedmiu podkarpackich szkół.
Arkadiusz Deptuch, współwłaściciel Cukierni "Jagusia" powiedział, że turniej składał się z dwóch części. W teoretycznej, w trwającej jedną godzinę, uczennice miały do rozwiązania test przesłany przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu.
- Z kolei w części praktycznej miały za zadanie złożyć i udekorować tort oraz wykonać sześć monoporcji o takim samym składzie jak tort, a także sześć figurek z marcepanu lub masy plastycznej. Tematem przewodnim części praktycznej byli "Polscy Olimpijczycy" - powiedział Arkadiusz Deptuch.
Prace uczniów oceniała komisja: Alicja Serwińska (przewodnicząca - Podkarpackie Kuratorium Oświaty w Rzeszowie), Bogdan Skotnicki (zastępca przewodniczącego - dyrektor ZSP nr 2), Andrzej Nycz i Mirosław Pelczar (mistrzowie w zawodzie cukiernik), Elżbieta Jaracz (nauczyciel zawodu) oraz Małgorzata Drapała i Marta Mikrut (opiekunowie młodzieży).
- Tradycyjnie jak co roku, przy ocenie prac praktycznych braliśmy pod uwagę przede wszystkim jakość wykonania tortu, monoporcji i figurek, końcową prezentację pracy, a także organizację i higienę miejsca pracy oraz zgodność pracy z zaproponowanym tematem - zaznaczyła Alicja Serwińska.
W trakcie trwania turnieju grupa uczniów krośnieńskiego "Szpetnara" wzięła udział w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Barbarę Bassara-Poprawę, właścicielkę Cukierni "Bassara" w Dębicy.
- Uczniowie mogli się dowiedzieć, jak wykorzystać i do jakich elementów dekoracyjnych opłatek waflowy, potocznie nazywany papierem waflowym. Jest to produkt jadalny, bardzo lekki, wdzięczny w obróbce i stanowi doskonałą dekorację do okolicznościowych wyrobów cukierniczych - powiedziała Barbara Bassara-Poprawa.
Zwycięzcą tegorocznego etapu wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik została Amelia Kubacka (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie - opiekun Alicja Kus), odbywająca praktykę w Cukierni "Jagusia". Na drugim miejscu uplasowała się Kamila Depciuch (Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu - opiekunowie: Anna Janusz, Małgorzata Drapała), na trzecim Nikola Chęć (Zespół Szkół Budowlanych w Brzozowie - opiekun Jolanta Jonarska), odbywająca praktykę w Cukierni "Jagusia" w Krośnie, a na czwartym Magdalena Lik (Zespół Szkół nr 4 w Dębicy - opiekun Barbara Bassara-Poprawa), odbywająca praktykę w Cukierni "Bassara" w Dębicy. Pierwsze cztery uczennice zdobyły ilość punktów, które kwalifikują je do finału ogólnopolskiego we Wrocławiu.
W turnieju w Krośnie wzięły udział również: Alicja Gurga (Branżowa Szkoła I stopnia w Dębicy - ZDZ w Rzeszowie), Emilia Zawierucha (Zespół Szkół nr 4 w Dębicy - opiekun Barbara Bassara-Poprawa), Amelia Cieśla (Zespół Szkół nr 4 w Dębicy - opiekun Barbara Bassara-Poprawa), Wiktoria Kojder (Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu - opiekunowie: Anna Janusz, Małgorzata Drapała), Julia Jaskot (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle - opiekunowie: Marta Mikrut i Patrycja Janusz), Natalia Sokołowska (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle - opiekunowie: Marta Mikrut i Patrycja Janusz).
Zwyciężczyni turnieju, Amelia Kubacka z Podniebyla podkreśliła, że pomysł na pracę konkursową zrodził się spontanicznie. W domu oczywiście też piecze różne ciasta, ale częściej drobne, dekorowane ciasteczka. Dodała też, że w dzisiejszym konkursie zdecydowanie bardziej stresująca była część teoretyczna, gdzie trzeba było rozwiązać test, niż część praktyczna. Powiedziała również, że na chwilę obecną swoją przyszłość wiąże z cukiernictwem.
Wszystkie uczestniczki turnieju otrzymały dyplomy i nagrody rzeczowe. Uhonorowano także szkoły, których uczennice zajęły trzy pierwsze miejsca, opiekunów, mistrzów szkolących i sponsorów.
Nagrody wręczali przewodniczący Rady Miasta Krosna Zbigniew Kubit, Bogdan Skotnicki, dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie, Agata Betlej, wicedyrektor ZSP nr 2 w Krośnie oraz przedstawiciele sponsorów.
- Nasza szkoła od wielu lat kształci uczniów w zawodzie cukiernik i już po raz 19. jest gospodarzem zmagań na etapie wojewódzkim. W tym roku mieliśmy sytuację szczególną, bo udało się "zrekrutować" całą klasę w zawodzie cukiernik. Oczywiście kształcenie odbywa się przy bardzo dużym udziale pracodawców. To dzięki właścicielom cukierni nasi uczniowie mogą odbywać u nich praktyczną naukę zawodu. Przez trzy dni są w szkole, a przez dwa dni szkolą się pod okiem instruktorów posiadających odpowiednie kwalifikacje - powiedział Bogdan Skotnicki, dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie.
W tym roku do rywalizacji, która odbyła się 26 stycznia w ZSP nr 2 w Krośnie, przystąpiło dziesięć uczennic z siedmiu podkarpackich szkół.
Arkadiusz Deptuch, współwłaściciel Cukierni "Jagusia" powiedział, że turniej składał się z dwóch części. W teoretycznej, w trwającej jedną godzinę, uczennice miały do rozwiązania test przesłany przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu.
- Z kolei w części praktycznej miały za zadanie złożyć i udekorować tort oraz wykonać sześć monoporcji o takim samym składzie jak tort, a także sześć figurek z marcepanu lub masy plastycznej. Tematem przewodnim części praktycznej byli "Polscy Olimpijczycy" - powiedział Arkadiusz Deptuch.
Prace uczniów oceniała komisja: Alicja Serwińska (przewodnicząca - Podkarpackie Kuratorium Oświaty w Rzeszowie), Bogdan Skotnicki (zastępca przewodniczącego - dyrektor ZSP nr 2), Andrzej Nycz i Mirosław Pelczar (mistrzowie w zawodzie cukiernik), Elżbieta Jaracz (nauczyciel zawodu) oraz Małgorzata Drapała i Marta Mikrut (opiekunowie młodzieży).
- Tradycyjnie jak co roku, przy ocenie prac praktycznych braliśmy pod uwagę przede wszystkim jakość wykonania tortu, monoporcji i figurek, końcową prezentację pracy, a także organizację i higienę miejsca pracy oraz zgodność pracy z zaproponowanym tematem - zaznaczyła Alicja Serwińska.
W trakcie trwania turnieju grupa uczniów krośnieńskiego "Szpetnara" wzięła udział w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Barbarę Bassara-Poprawę, właścicielkę Cukierni "Bassara" w Dębicy.
- Uczniowie mogli się dowiedzieć, jak wykorzystać i do jakich elementów dekoracyjnych opłatek waflowy, potocznie nazywany papierem waflowym. Jest to produkt jadalny, bardzo lekki, wdzięczny w obróbce i stanowi doskonałą dekorację do okolicznościowych wyrobów cukierniczych - powiedziała Barbara Bassara-Poprawa.
Zwycięzcą tegorocznego etapu wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik została Amelia Kubacka (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie - opiekun Alicja Kus), odbywająca praktykę w Cukierni "Jagusia". Na drugim miejscu uplasowała się Kamila Depciuch (Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu - opiekunowie: Anna Janusz, Małgorzata Drapała), na trzecim Nikola Chęć (Zespół Szkół Budowlanych w Brzozowie - opiekun Jolanta Jonarska), odbywająca praktykę w Cukierni "Jagusia" w Krośnie, a na czwartym Magdalena Lik (Zespół Szkół nr 4 w Dębicy - opiekun Barbara Bassara-Poprawa), odbywająca praktykę w Cukierni "Bassara" w Dębicy. Pierwsze cztery uczennice zdobyły ilość punktów, które kwalifikują je do finału ogólnopolskiego we Wrocławiu.
W turnieju w Krośnie wzięły udział również: Alicja Gurga (Branżowa Szkoła I stopnia w Dębicy - ZDZ w Rzeszowie), Emilia Zawierucha (Zespół Szkół nr 4 w Dębicy - opiekun Barbara Bassara-Poprawa), Amelia Cieśla (Zespół Szkół nr 4 w Dębicy - opiekun Barbara Bassara-Poprawa), Wiktoria Kojder (Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu - opiekunowie: Anna Janusz, Małgorzata Drapała), Julia Jaskot (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle - opiekunowie: Marta Mikrut i Patrycja Janusz), Natalia Sokołowska (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle - opiekunowie: Marta Mikrut i Patrycja Janusz).
Zwyciężczyni turnieju, Amelia Kubacka z Podniebyla podkreśliła, że pomysł na pracę konkursową zrodził się spontanicznie. W domu oczywiście też piecze różne ciasta, ale częściej drobne, dekorowane ciasteczka. Dodała też, że w dzisiejszym konkursie zdecydowanie bardziej stresująca była część teoretyczna, gdzie trzeba było rozwiązać test, niż część praktyczna. Powiedziała również, że na chwilę obecną swoją przyszłość wiąże z cukiernictwem.
Wszystkie uczestniczki turnieju otrzymały dyplomy i nagrody rzeczowe. Uhonorowano także szkoły, których uczennice zajęły trzy pierwsze miejsca, opiekunów, mistrzów szkolących i sponsorów.
Nagrody wręczali przewodniczący Rady Miasta Krosna Zbigniew Kubit, Bogdan Skotnicki, dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie, Agata Betlej, wicedyrektor ZSP nr 2 w Krośnie oraz przedstawiciele sponsorów.
Autor: Andrzej Józefczyk
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!