Karpackie Klimaty z nutą... orzecha i śliwki. Poznaj "Ulubiony Chleb Krośnian"
26.08.2024 20:21Podkarpacie
(fot. Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie)
Wczoraj (25 sierpnia) na rynku w Krośnie, w ramach imprezy "Karpackie Klimaty", odbyło się rozstrzygnięcie 19. edycji konkursu "Ulubiony Chleb Krośnian". Konkurs ten, organizowany od 2006 roku, jest jednym z elementów tego wydarzenia.
W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono osiem różnorodnych chlebów:
1. Chleb orkiszowo-jęczmienny z mąką jęczmienną bogatą w beta-glukan
2. Chlebek "Zbożowy bukiet" z mąki pszennej i orkiszowej
3. Chleb "Myśliwego" pszenny mieszany z kapustą kiszoną, kminkiem i świeżą cebulką
4. Chleb żytni z orzechem włoskim na naturalnym zakwasie z orzechami włoskimi i sezamem
5. Chleb "Ziarno zdrowia" na zakwasie z ziarnami słonecznika i siemieniem lnianym
6. Chleb "Toskański" z mąki z pszenicy durum z dodatkami: suszone pomidory, czarne oliwki, papryka, pepperoni
7. Chleb pszenno-żytni z orzechem i suszoną śliwką na naturalnym kwasie chlebowym
8. Chleb "Zdrówko" z mąki pszenno-żytniej z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym
Przez dwa dni trwania konkursu oddano łącznie 1031 głosów. Zwycięzcą i zdobywcą tytułu "Ulubiony Chleb Krośnian" został chleb pszenno-żytni z orzechem i suszoną śliwką z Piekarni CHLEBAK Frydrych Bartosz, zdobywając 27,3% głosów. Drugie miejsce z wynikiem 17,7% głosów zajął chleb "Myśliwego" z Piekarni ANWIT Ulanowski Witold, a na trzecim miejscu z 15% głosów uplasował się chleb "Toskański" z Piekarni Kopacz Stanisław.
Mateusz Bańkowski, przedstawiciel zwycięskiej piekarni, odebrał certyfikat potwierdzający zwycięstwo z rąk prezydenta Krosna, Piotra Przytockiego. W rozmowie po ogłoszeniu wyników, Mateusz Bańkowski zdradził kulisy powstania zwycięskiego chleba.
- To innowacyjna propozycja, powstała na bazie naszego podstawowego chleba pszenno-żytniego Chlebak. Wykorzystaliśmy technologię odroczonego wypieku, wzbogacając recepturę o prażone orzechy włoskie i suszoną śliwkę. Piekarnia planuje wkrótce wprowadzić ten chleb do regularnej sprzedaży, dając klientom możliwość delektowania się jego wyjątkowym smakiem na co dzień - powiedział Mateusz Bańkowski.
Prezydent Krosna, Piotr Przytocki, podkreślił znaczenie konkursu dla lokalnej społeczności i tradycji piekarniczych.
- Krosno może się pochwalić doskonałym pieczywem, a ten konkurs jest dowodem kunsztu naszych mistrzów piekarnictwa - stwierdził prezydent. Docenił też odwagę i ducha rywalizacji uczestników, zwracając uwagę na wyrównany poziom konkursu. Prezydent Przytocki zaznaczył, że to właśnie mieszkańcy, poprzez swoje głosy, decydują o tym, który chleb będzie nosił zaszczytny tytuł ulubionego chleba krośnian przez najbliższy rok.
1. Chleb orkiszowo-jęczmienny z mąką jęczmienną bogatą w beta-glukan
2. Chlebek "Zbożowy bukiet" z mąki pszennej i orkiszowej
3. Chleb "Myśliwego" pszenny mieszany z kapustą kiszoną, kminkiem i świeżą cebulką
4. Chleb żytni z orzechem włoskim na naturalnym zakwasie z orzechami włoskimi i sezamem
5. Chleb "Ziarno zdrowia" na zakwasie z ziarnami słonecznika i siemieniem lnianym
6. Chleb "Toskański" z mąki z pszenicy durum z dodatkami: suszone pomidory, czarne oliwki, papryka, pepperoni
7. Chleb pszenno-żytni z orzechem i suszoną śliwką na naturalnym kwasie chlebowym
8. Chleb "Zdrówko" z mąki pszenno-żytniej z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym
Przez dwa dni trwania konkursu oddano łącznie 1031 głosów. Zwycięzcą i zdobywcą tytułu "Ulubiony Chleb Krośnian" został chleb pszenno-żytni z orzechem i suszoną śliwką z Piekarni CHLEBAK Frydrych Bartosz, zdobywając 27,3% głosów. Drugie miejsce z wynikiem 17,7% głosów zajął chleb "Myśliwego" z Piekarni ANWIT Ulanowski Witold, a na trzecim miejscu z 15% głosów uplasował się chleb "Toskański" z Piekarni Kopacz Stanisław.
Mateusz Bańkowski, przedstawiciel zwycięskiej piekarni, odebrał certyfikat potwierdzający zwycięstwo z rąk prezydenta Krosna, Piotra Przytockiego. W rozmowie po ogłoszeniu wyników, Mateusz Bańkowski zdradził kulisy powstania zwycięskiego chleba.
- To innowacyjna propozycja, powstała na bazie naszego podstawowego chleba pszenno-żytniego Chlebak. Wykorzystaliśmy technologię odroczonego wypieku, wzbogacając recepturę o prażone orzechy włoskie i suszoną śliwkę. Piekarnia planuje wkrótce wprowadzić ten chleb do regularnej sprzedaży, dając klientom możliwość delektowania się jego wyjątkowym smakiem na co dzień - powiedział Mateusz Bańkowski.
Prezydent Krosna, Piotr Przytocki, podkreślił znaczenie konkursu dla lokalnej społeczności i tradycji piekarniczych.
- Krosno może się pochwalić doskonałym pieczywem, a ten konkurs jest dowodem kunsztu naszych mistrzów piekarnictwa - stwierdził prezydent. Docenił też odwagę i ducha rywalizacji uczestników, zwracając uwagę na wyrównany poziom konkursu. Prezydent Przytocki zaznaczył, że to właśnie mieszkańcy, poprzez swoje głosy, decydują o tym, który chleb będzie nosił zaszczytny tytuł ulubionego chleba krośnian przez najbliższy rok.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!