Święto Pieczonego Ziemniaka w Jaszczwi
26.09.2024 12:35Podkarpacie
(fot. Wojciech Uram)
Jesień to czas zbiorów ziemniaków, a przy tym doskonała okazja do wspólnej zabawy. W Parku przy Dworze Stojowskich w Jaszczwi odbyło się "Święto Pieczonego Ziemniaka".
21 września mieszkańcy gminy Jedlicze oraz goście mieli okazję uczestniczyć w wyjątkowym wydarzeniu "Święcie Pieczonego Ziemniaka". Impreza odbyła się w malowniczym Parku przy Dworze Stojowskich w Jaszczwi, łącząc tradycję z dobrą zabawą.
Wydarzenie nawiązywało do dawnego obyczaju polskiej wsi, kiedy to na zakończenie wykopków rozpalano ogniska i pieczono ziemniaki. Uczestnicy mogli nie tylko skosztować pysznych dań z ziemniakiem w roli głównej, ale również aktywnie uczestniczyć w ich przygotowaniu.
Główną atrakcją były oczywiście ziemniaki pieczone na ognisku. Dla wielu uczestników ich smak przywoływał wspomnienia z dzieciństwa. Jak podkreślali smakosze, ziemniaki przyprawione odrobiną soli smakowały zupełnie inaczej niż te przygotowane tradycyjnie w wodzie.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jaszczwi przygotowały szereg lokalnych przysmaków, w których ziemniak odgrywał pierwszoplanową rolę. Natomiast strażacy z OSP w Jaszczwi zadbali o ciepłe kiełbaski z grilla oraz potrawy z kociołka.
Wieczorem impreza nabrała tanecznego charakteru. Na "parkiecie pod chmurką" do zabawy porwał uczestników zespół Dreams oraz DJ. Repertuar obejmował zarówno klasyczne przeboje, jak i najnowsze hity, co sprawiło, że na parkiecie bawiły się całe rodziny.
Wydarzenie zostało zorganizowane przez Radę Sołecką w Jaszczwi, Ochotniczą Straż Pożarną i Koło Gospodyń Wiejskich w Jaszczwi oraz Gminny Ośrodek Kultury w Jedliczu.
Wydarzenie nawiązywało do dawnego obyczaju polskiej wsi, kiedy to na zakończenie wykopków rozpalano ogniska i pieczono ziemniaki. Uczestnicy mogli nie tylko skosztować pysznych dań z ziemniakiem w roli głównej, ale również aktywnie uczestniczyć w ich przygotowaniu.
Główną atrakcją były oczywiście ziemniaki pieczone na ognisku. Dla wielu uczestników ich smak przywoływał wspomnienia z dzieciństwa. Jak podkreślali smakosze, ziemniaki przyprawione odrobiną soli smakowały zupełnie inaczej niż te przygotowane tradycyjnie w wodzie.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jaszczwi przygotowały szereg lokalnych przysmaków, w których ziemniak odgrywał pierwszoplanową rolę. Natomiast strażacy z OSP w Jaszczwi zadbali o ciepłe kiełbaski z grilla oraz potrawy z kociołka.
Wieczorem impreza nabrała tanecznego charakteru. Na "parkiecie pod chmurką" do zabawy porwał uczestników zespół Dreams oraz DJ. Repertuar obejmował zarówno klasyczne przeboje, jak i najnowsze hity, co sprawiło, że na parkiecie bawiły się całe rodziny.
Wydarzenie zostało zorganizowane przez Radę Sołecką w Jaszczwi, Ochotniczą Straż Pożarną i Koło Gospodyń Wiejskich w Jaszczwi oraz Gminny Ośrodek Kultury w Jedliczu.
Źródło: GOK Jedlicze
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!