KGW z Krościenka Wyżne, jako jedyne z Podkarpacia, przeszło kwalifikacje wojewódzkie w projekcie "Z mięsem drobiowym przez pokolenia" i zakwalifikowało się do etapu ogólnopolskiego.
Koło Gospodyń Wiejskich z Krościenka Wyżnego bierze udział w projekcie "Z mięsem drobiowym przez pokolenia" finansowanym z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, organizowanym przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi.
Jako jedyne z województwa podkarpackiego przeszło kwalifikacje wojewódzkie i zakwalifikowało się do etapu ogólnopolskiego. Konkurs ma na celu promocję i prezentację wielopłaszczyznowej działalności KGW w zakresie społecznym, kulturalnym i edukacyjnym. Jego celem jest połączenie tradycyjnej sztuki kulinarnej, reprezentowanej przez KGW ze sztuką gotowania nowego pokolenia kucharzy wyznaczających współczesne trendy.


Etap ogólnopolski konkursu składa się z dwóch części. W okresie od 28 listopada 2022 r. do 31 stycznia 2023 r. nagrywane są filmy obejmujące przygotowanie zgłoszonych przez KGW potraw, ich nowoczesnej aranżacji przez szefa kuchni oraz próbę realizacji przez szefa kuchni wyzwania zaproponowanego w zgłoszeniu przez każde z kół finalistów. Następnie, nagrane filmy zostaną opublikowane na dedykowanym kanale na portalu YouTube, w celu propagowania lokalnych tradycji kulinarnych i promocji tego filmu wśród swoich sympatyków w celu osiągnięcia możliwie największej liczby udostępnień oraz odsłon (wyświetleń) filmu. Komisja oceni ilość odsłon na portalu YouTube i udostępnień filmu każdego KGW z postu głównego.

14 stycznia Koło Gospodyń Wiejskich z Krościenka Wyżnego nagrało film w klimatycznych wnętrzach dworu w Krościenku Wyżnym Barbary i Jerzego Stasiczaków. Panie z KGW, w asyście Jakuba Steuermarka, kucharza prowadzącego warsztaty, konsultującego marki spożywcze, którego największą pasją jest proste jedzenie, znanego m.in. z programu telewizyjnego "Pytanie na Śniadanie" gotowały zupę pomidorową królewską oraz jako danie główne filet z kurczaka w cieście francuskim. Jakub Steuermark zaprezentował wyzwanie rzucone przez KGW - filet pod pierzynką (z warzyw i żółtego sera). Wszystkie przepisy pochodzą z "Przepisów Pani Luśki", kucharki z Krościenka Wyżnego, członkini KGW w Krościenku Wyżnym. Kucharz wykonał również sałatkę Caesar i gulasz po węgiersku.


- KGW w Krościenku Wyżnym składa gorące podziękowania za możliwość realizacji nagrania w Dworze w Krościenku Wyżnym Barbarze i Jerzemu Stasiczak. Dziękujemy ekipie tworzącej filmy "Z mięsem drobiowym przez pokolenia", Jakubowi Steuermarkowi za pozytywną energię na planie, za rozładowywanie stresu towarzyszącemu paniom z KGW, jak również za tworzenie niepowtarzalnego klimatu przy tworzeniu filmu. Podziękowania należą się również Stowarzyszeniu Kulturalnemu "Dębina", Urzędowi Gminy w Krościenku Wyżnym oraz Starostwu Powiatowemu w Krośnie za przekazanie słodkości, książek, płyt i folderów związanych z Krościenkiem Wyżnym, które moglismy podarować gościom - powiedziała Agnieszka Zygarowicz-Pelczar z KGW w Krościenku Wyżnym.


Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. jaslo365.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.