Zmiany w sprzedaży alkoholu. Będzie nowy obowiązek
25 lutego, 2024Podkarpacie / Wiadomości
W poniedziałek, w Dzienniku Ustaw pojawiło się nowe rozporządzenie, dotyczy ono napojów, które zawierają alkohol. Od teraz w restauracjach i barach konieczne będzie podawanie zawartości alkoholu w napojach, by umożliwić konsumentom świadomy wybór.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które dotyczy znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, ma wejść w życie po upływie 6 miesięcy od jego ogłoszenia. Wprowadzony zostanie obowiązek informowania o zawartości alkoholu w piwach i winach, by konsument mógł świadomie wybrać spośród napojów zawierających od 1,2% alkoholu wzwyż.
Rozporządzenie ma być odpowiedzią na potrzeby społeczeństwa, aktualnie coraz więcej osób wybiera zdrowy styl życia, a brak informacji o zawartości alkoholu w napojach jest sporym utrudnieniem. Z obowiązku wyłączone mają być jednak drinki i koktajle, które sporządzane są na miejscu, bezpośrednio na życzenie klienta. W rozporządzeniu uzasadnione jest to różnicami w recepturach w poszczególnych barach i pubach, różne mogą być między innymi proporcje soków, czy lodu, co może zmieniać ostateczną zawartość alkoholu w danym napoju.
W rozporządzeniu sprecyzowane zostanie też to, na jakich warunkach w oznakowaniu napoju spirytusowego umieścić będzie można słowo "nalewka". Sprecyzowanie tego przepisu ma nie tylko informować konsumentów o produkcie, ale też chronić renomę określenia, które niegdyś używane było wyłącznie w stosunku do tradycyjnych, krajowych wyrobów powstających w procesie maceracji części roślin lub owoców.
Rozporządzenie ma być odpowiedzią na potrzeby społeczeństwa, aktualnie coraz więcej osób wybiera zdrowy styl życia, a brak informacji o zawartości alkoholu w napojach jest sporym utrudnieniem. Z obowiązku wyłączone mają być jednak drinki i koktajle, które sporządzane są na miejscu, bezpośrednio na życzenie klienta. W rozporządzeniu uzasadnione jest to różnicami w recepturach w poszczególnych barach i pubach, różne mogą być między innymi proporcje soków, czy lodu, co może zmieniać ostateczną zawartość alkoholu w danym napoju.
W rozporządzeniu sprecyzowane zostanie też to, na jakich warunkach w oznakowaniu napoju spirytusowego umieścić będzie można słowo "nalewka". Sprecyzowanie tego przepisu ma nie tylko informować konsumentów o produkcie, ale też chronić renomę określenia, które niegdyś używane było wyłącznie w stosunku do tradycyjnych, krajowych wyrobów powstających w procesie maceracji części roślin lub owoców.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!