Jutro Tłusty czwartek. Jak zrobić domowe pączki? Mamy przepis!
23 lutego, 2022Wiadomości / Jasło - miasto
24 lutego Tłusty Czwartek, a wraz z nim wielkie obżarstwo. Przedstawiamy przepis na łatwe do zrobienia, pyszne domowe pączki.
Pączki są najpopularniejszym wyrobem cukierniczym kupowanym w Tłusty czwartek. W ich skład wchodzą: mąka, jajka, drożdże i cukier.
Przedstawiamy przepis na pyszne domowe pączki.
Mąkę przesiać. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i 0,25l mleka (gęstość rozczynu powinna odpowiadać dobrej śmietanie). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli, spirytus. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie, odstawać od ręki i ukażą się pęcherzyki powietrza. Do ciasta dodać 6 łyżek oleju i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Gdy ciasto rośnie rozwałkować na stolnicy. Wykroić szklanką krążki, na jednym krążku położyć łyżeczkę marmolady, drugim krążkiem przyłożyć i dokładnie zlepić.
Zlepione krążki odłożyć na posypanej mąką stolnicy. Litr oleju i kostkę smalcu roztopić. Gdy zlepione krążki wyrosną smażyć na niezbyt gorącym tłuszczu na złocisty kolor. Po wyjęciu odstawić do odcieknięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Robiliście samodzielnie pączki albo faworki? Czekamy na zdjęcia: redakcja@jasło365.pl
Przedstawiamy przepis na pyszne domowe pączki.
Przepis na pączki
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 10-15 dkg cukru
- 0,5l mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek spirytusu
- sok z 1 cytryny
- 1l i 6 łyżek oleju rzepakowego
- kostka smalcu
- 40 dkg twardej marmolady
- 10 dkg cukru pudru do posypania
Mąkę przesiać. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i 0,25l mleka (gęstość rozczynu powinna odpowiadać dobrej śmietanie). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli, spirytus. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie, odstawać od ręki i ukażą się pęcherzyki powietrza. Do ciasta dodać 6 łyżek oleju i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Gdy ciasto rośnie rozwałkować na stolnicy. Wykroić szklanką krążki, na jednym krążku położyć łyżeczkę marmolady, drugim krążkiem przyłożyć i dokładnie zlepić.
Zlepione krążki odłożyć na posypanej mąką stolnicy. Litr oleju i kostkę smalcu roztopić. Gdy zlepione krążki wyrosną smażyć na niezbyt gorącym tłuszczu na złocisty kolor. Po wyjęciu odstawić do odcieknięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Robiliście samodzielnie pączki albo faworki? Czekamy na zdjęcia: redakcja@jasło365.pl
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!