Wojewódzkie mistrzostwa młodych cukierników. Zwyciężył uczeń z Jasła
13 stycznia, 2023Wiadomości / Jasło - miasto
Zwycięzca turnieju Sebastian Nowak z opiekunem Martą Mikrut
(fot. Tomasz Czech)
Sebastian Nowak z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle zwyciężył w etapie wojewódzkim 18. edycji turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik.
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie, kształcący uczniów między innymi w zawodzie cukiernik, wspólnie z Cukiernią "Jagusia" z Krosna.
W tym roku do rywalizacji, która odbyła się 13 stycznia w ZSP nr 2, przystąpiło dziewięcioro uczniów: Natalia Klonowicz i Oliwia Podraza (Branżowa Szkoła I stopnia w Tarnowie - opiekun Renata Zaucha), Paulina Hałajko i Kinga Mazur (Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Jarosławiu - opiekun Anna Janusz), Sebastian Nowak (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle - opiekun Marta Mikrut), Konrad Brzejszcz i Weronika Polak (Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie - opiekun Katarzyna Bomba), Ewa Piękoś (Zespół Szkół nr 4 w Dębicy - opiekun Barbara Bassara-Poprawa), Laura Fruga (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie - opiekun Alicja Kus).
- Turniej składał się z dwóch części, teoretycznej, w której uczniowie mieli do rozwiązania test przesłany przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu. W tej części uczniowie mogli zdobyć 30 punktów - powiedział Bogdan Skotnicki, dyrektor Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.
W części praktycznej uczniowie musieli złożyć i udekorować tort okolicznościowy oraz wykonać sześć deserków o takim samym składzie jak tort, a także sześć figurek z marcepanu lub masy plastycznej. Tematem przewodnim w tej części turnieju była "Współczesna architektura".
Prace uczniów oceniała komisja: Izabela Śląska (przewodnicząca - Kuratorium Oświaty w Rzeszowie), Bogdan Skotnicki (zastępca przewodniczącego - dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie), Andrzej Nycz i Mirosław Pelczar (mistrzowie w zawodzie cukiernik), Elżbieta Jaracz (nauczyciel zawodu), Katarzyna Bomba i Marta Mikrut (opiekunowie młodzieży).
- Przy ocenie prac braliśmy pod uwagę przede wszystkim jakość wykonania, a także organizację i higienę pracy, zgodność pracy z tematem, a także końcową prezentację - powiedział Andrzej Nycz z Cukierni Jagusia.
Po podliczeniu punktów okazało się, że zwycięzcą etapu wojewódzkiego turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik został Sebastian Nowak. Na drugim miejscu uplasowała się Weronika Polak, a na trzecim Laura Fruga.
Zwycięzca turnieju podkreślił, że inspiracją dla niego była zabudowa Warszawy, z wieżowcami, kamieniczkami i Złotymi Tarasami. Projekt tortu, jego szczegóły opracowywał pod okiem nauczycielki Marty Mikrut.
- Udało mi się zrobić, co wspólnie zaplanowaliśmy. Cieszę się ze zwycięstwa i teraz czeka mnie kolejne wyzwanie, tym razem finał ogólnopolski we Wrocławiu - powiedział Sebastian Nowak, który swoją przyszłość wiąże z cukiernictwem.
- Bardzo ważne jest, że udało się znaleźć wspólny język. Poznałam możliwości Sebastiana i mogłam inspirować, co można jeszcze zmienić na lepsze. Myślę, że przed turniejem we Wrocławiu pewne sprawy uda nam się jeszcze przepracować i pokazać coś nowego i ciekawszego. A możliwości w Sebastianie drzemią duże - dodała Marta Mikrut.
Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, najlepsi uczniowie puchary. Uhonorowano także opiekunów, mistrzów szkolących i sponsorów.
Nagrody wręczali między innymi zastępca prezydenta Krosna Bronisław Baran; przewodniczący Rady Miasta Krosna Zbigniew Kubit; podkarpacki wicekurator oświaty Stanisław Fundakowski; Emil Kunysz - prezes Zarządu Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie, Marek Kiełtyka - Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie, Marta Urbanowicz-Matelowska - kierownik Biura Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie; Barbara Bassara-Poprawa - właścicielka Cukierni Bassara w Dębicy; Arkadiusz Deptuch - współwłaściciel Cukierni Jagusia; Mirosław Pelczar - właściciel Pijalni Czekolady w Korczynie; Arkadiusz Bielecki z firmy Dawn; Bogdan Skotnicki - dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie; Agata Betlej - zastępca dyrektora ZSP nr 2 w Krośnie.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:
W tym roku do rywalizacji, która odbyła się 13 stycznia w ZSP nr 2, przystąpiło dziewięcioro uczniów: Natalia Klonowicz i Oliwia Podraza (Branżowa Szkoła I stopnia w Tarnowie - opiekun Renata Zaucha), Paulina Hałajko i Kinga Mazur (Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Jarosławiu - opiekun Anna Janusz), Sebastian Nowak (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle - opiekun Marta Mikrut), Konrad Brzejszcz i Weronika Polak (Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie - opiekun Katarzyna Bomba), Ewa Piękoś (Zespół Szkół nr 4 w Dębicy - opiekun Barbara Bassara-Poprawa), Laura Fruga (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie - opiekun Alicja Kus).
- Turniej składał się z dwóch części, teoretycznej, w której uczniowie mieli do rozwiązania test przesłany przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu. W tej części uczniowie mogli zdobyć 30 punktów - powiedział Bogdan Skotnicki, dyrektor Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.
W części praktycznej uczniowie musieli złożyć i udekorować tort okolicznościowy oraz wykonać sześć deserków o takim samym składzie jak tort, a także sześć figurek z marcepanu lub masy plastycznej. Tematem przewodnim w tej części turnieju była "Współczesna architektura".
Prace uczniów oceniała komisja: Izabela Śląska (przewodnicząca - Kuratorium Oświaty w Rzeszowie), Bogdan Skotnicki (zastępca przewodniczącego - dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie), Andrzej Nycz i Mirosław Pelczar (mistrzowie w zawodzie cukiernik), Elżbieta Jaracz (nauczyciel zawodu), Katarzyna Bomba i Marta Mikrut (opiekunowie młodzieży).
- Przy ocenie prac braliśmy pod uwagę przede wszystkim jakość wykonania, a także organizację i higienę pracy, zgodność pracy z tematem, a także końcową prezentację - powiedział Andrzej Nycz z Cukierni Jagusia.
Po podliczeniu punktów okazało się, że zwycięzcą etapu wojewódzkiego turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik został Sebastian Nowak. Na drugim miejscu uplasowała się Weronika Polak, a na trzecim Laura Fruga.
Zwycięzca turnieju podkreślił, że inspiracją dla niego była zabudowa Warszawy, z wieżowcami, kamieniczkami i Złotymi Tarasami. Projekt tortu, jego szczegóły opracowywał pod okiem nauczycielki Marty Mikrut.
- Udało mi się zrobić, co wspólnie zaplanowaliśmy. Cieszę się ze zwycięstwa i teraz czeka mnie kolejne wyzwanie, tym razem finał ogólnopolski we Wrocławiu - powiedział Sebastian Nowak, który swoją przyszłość wiąże z cukiernictwem.
- Bardzo ważne jest, że udało się znaleźć wspólny język. Poznałam możliwości Sebastiana i mogłam inspirować, co można jeszcze zmienić na lepsze. Myślę, że przed turniejem we Wrocławiu pewne sprawy uda nam się jeszcze przepracować i pokazać coś nowego i ciekawszego. A możliwości w Sebastianie drzemią duże - dodała Marta Mikrut.
Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, najlepsi uczniowie puchary. Uhonorowano także opiekunów, mistrzów szkolących i sponsorów.
Nagrody wręczali między innymi zastępca prezydenta Krosna Bronisław Baran; przewodniczący Rady Miasta Krosna Zbigniew Kubit; podkarpacki wicekurator oświaty Stanisław Fundakowski; Emil Kunysz - prezes Zarządu Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie, Marek Kiełtyka - Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie, Marta Urbanowicz-Matelowska - kierownik Biura Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie; Barbara Bassara-Poprawa - właścicielka Cukierni Bassara w Dębicy; Arkadiusz Deptuch - współwłaściciel Cukierni Jagusia; Mirosław Pelczar - właściciel Pijalni Czekolady w Korczynie; Arkadiusz Bielecki z firmy Dawn; Bogdan Skotnicki - dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie; Agata Betlej - zastępca dyrektora ZSP nr 2 w Krośnie.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:
Autor: Andrzej Józefczyk
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!