Nagrody dla uczniów ZSUiS w Jaśle w konkursie cukierniczym
25 czerwca, 2021Wiadomości / Szkolne wieści / Jasło - miasto
(fot. ZSUiS w Jaśle)
Pięcioro uczniów szkoły branżowej I stopnia oraz technikum w zawodzie technik technologii żywności Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle zostało nagrodzonych w konkursie dla szkół cukierniczych województwa podkarpackiego.
Konkurs został zorganizowany przez Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie, a wdzięczny temat „Tort dla mamy” pozwolił uczestnikom wykazać się pomysłowością oraz zaprezentować własne umiejętności zawodowe.
Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności i wyobraźni twórczej, umiejętnego doboru składników, różnorodności stosowanych technik dekoratorskich, a także precyzji i estetyki wykonania. Zaprezentowane przez młodych cukierników z jasielskiego ZSUiS torty zyskały uznanie w oczach konkursowych jurorów: mgr inż. Pawła Hanusa, pracownika Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz mistrzów cukiernictwa – Kazimierza Raka i Tomasza Podkula. Ciasta reprezentantów jasielskiej szkoły urzekają oryginalną formą oraz starannością i precyzją wykonania, nie powstydziliby się ich nawet mistrzowie cukierniczego fachu.
Nagrodzeni zostali:
- za kreatywność i prace na wysokim poziomie: Maria Passowicz z klasy 2Pa, Sebastian Nowak z klasy 1a, Norbert Zięba z klasy 2Ga
- za pomysłowość i estetykę wykonania: Julia Dziedzic z klasy 1Tsk
- za zaangażowanie w wykonanie pracy: Nina Krygowska z klasy 2PTsk
Młodzi adepci sztuki cukierniczej zdobywają i doskonalą swoje zawodowe umiejętności podczas zajęć praktycznych w szkolnej pracowni cukierniczej oraz w „Torcikowo” Elżbiety Jareckiej.
Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności i wyobraźni twórczej, umiejętnego doboru składników, różnorodności stosowanych technik dekoratorskich, a także precyzji i estetyki wykonania. Zaprezentowane przez młodych cukierników z jasielskiego ZSUiS torty zyskały uznanie w oczach konkursowych jurorów: mgr inż. Pawła Hanusa, pracownika Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz mistrzów cukiernictwa – Kazimierza Raka i Tomasza Podkula. Ciasta reprezentantów jasielskiej szkoły urzekają oryginalną formą oraz starannością i precyzją wykonania, nie powstydziliby się ich nawet mistrzowie cukierniczego fachu.
Nagrodzeni zostali:
- za kreatywność i prace na wysokim poziomie: Maria Passowicz z klasy 2Pa, Sebastian Nowak z klasy 1a, Norbert Zięba z klasy 2Ga
- za pomysłowość i estetykę wykonania: Julia Dziedzic z klasy 1Tsk
- za zaangażowanie w wykonanie pracy: Nina Krygowska z klasy 2PTsk
Młodzi adepci sztuki cukierniczej zdobywają i doskonalą swoje zawodowe umiejętności podczas zajęć praktycznych w szkolnej pracowni cukierniczej oraz w „Torcikowo” Elżbiety Jareckiej.
Zobacz również:
- Tytuł "Złotej Szkoły NBP" dla jasielskiego Ekonomika
- Spotkanie z Justyną Bednarek i „wędrujące książki”
- Wyróżnienia "Bene Meritus - dobrze zasłużony" dla uczniów powiatu jasielskiego
- Sukcesy uczniów jasielskiego „ekonomika”
- Juniwersytet w Jaśle. Przygody z nauką
- Finał XXVI Ogólnopolskiego Konkursu Literackiej Twórczości Dzieci i Młodzieży "Liryczne Jasło"
Źródło: ZSUiS w Jaśle, Autor: opr./BH/
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!