Ogólnopolski sukces Wiktorii i Sebastiana
07 marca, 2023Wiadomości / Jasło - miasto
(fot. ZSUiS)
Reprezentanci Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle Wiktoria Malikowska i Sebastian Nowak, kształcący się w zawodzie cukiernik, odnieśli wspaniały sukces, zdobywając III miejsce na XI Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2023 rozegrany został 1-go marca w Warszawie. Wzięło w nim udział 6 dwuosobowych zespołów, które pomyślnie przeszły wstępne eliminacje.
Były to drużyny ze szkół w Bełchatowie, Jaśle, Malinowie, Szczytnie, Wrocławiu i Żelechowie. Temat prac konkursowych: "Mikołaj Kopernik - wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię", nawiązywał do Roku Mikołaja Kopernika, który aktualnie obchodzimy.
Zadaniem uczestników było przygotowanie w krótkim, bo wynoszącym zaledwie 4,5 godziny czasie, dwóch tortów i ośmiu deserów tematycznych. Pracy zawodników i jej efektom przyglądali się członkowie Jury utytułowani mistrzowie branży cukierniczej pod przewodnictwem Aleksandry Sowy-Trzebińskiej. Ich ocenie podlegała kreatywność i estetyka prezentacji, struktura i złożoność kompozycji, walory smakowe oraz przebieg i organizacja pracy.
Z konkursowym wyzwaniem reprezentanci z Jasła poradzili sobie po mistrzowsku. Zaprezentowane przez Wiktorię i Sebastiana efekty kilkugodzinnej pracy to prawdziwe, cukiernicze dzieła sztuki. Inspiracją do dekoracji tortu było rozgwieżdżone niebo i najbliższe nam ciała niebieskie: Słońce i Księżyc.
Aranżację dopełnił przyrząd astronomiczny - sekstant oraz symboliczne przedstawienie jednego z "najmłodszych" w układzie okresowym pierwiastka, nazwanego na cześć wielkiego Polaka - kopernikiem. Oprawa tortu jak i nawiązujące formą do wyglądu Saturna desery wpisują się w najnowsze trendy sztuki cukierniczej.
Rezultat starań jasielskiego zespołu znalazł uznanie w oczach widzów i jurorów, czego dowodem jest wywalczone III miejsce w Mistrzostwach Polski! Uczniowie oprócz pamiątkowych medali i dyplomów otrzymali firmowe zegarki oraz książki i sprzęt cukierniczy, zaś dla szkoły zdobyli puchar oraz voucher o wartości 3000 zł na doposażenie pracowni cukierniczej.
Wiktoria i Sebastian wspaniale zaprezentowali się w gronie młodych adeptów cukierniczego fachu. Wykazali się nie tylko niezwykłą kreatywnością i szeroko rozumianym profesjonalizmem, ale również godnym podziwu opanowaniem i odpornością na stres związany ze startem w tak ważnym i prestiżowym konkursie.
Wojewódzkie mistrzostwa młodych cukierników. Zwyciężył uczeń z Jasła
To, oprócz niewątpliwego talentu, efekty wielu godzin spędzonych wraz z opiekunką Panią Justyną Cyran w szkolnej pracowni cukierniczej i poświęconych na przygotowanie się do udziału w Mistrzostwach. Nieocenione było też wsparcie okazane zawodnikom przez grupę przybyłych na Expo Sweet uczniów ZSUiS. Niecodzienny i niezwykły doping nie uszedł uwadze obecnym na tym wydarzeniu gościom i Jury, które uhonorowało jasielską młodzież pucharem za podjęcie tej inicjatywy.
Udział w Mistrzostwach był dla wszystkich uczestników, a w szczególności dla Wiktorii i Sebastiana, niezwykłym i niezapomnianym przeżyciem.
Były to drużyny ze szkół w Bełchatowie, Jaśle, Malinowie, Szczytnie, Wrocławiu i Żelechowie. Temat prac konkursowych: "Mikołaj Kopernik - wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię", nawiązywał do Roku Mikołaja Kopernika, który aktualnie obchodzimy.
Zadaniem uczestników było przygotowanie w krótkim, bo wynoszącym zaledwie 4,5 godziny czasie, dwóch tortów i ośmiu deserów tematycznych. Pracy zawodników i jej efektom przyglądali się członkowie Jury utytułowani mistrzowie branży cukierniczej pod przewodnictwem Aleksandry Sowy-Trzebińskiej. Ich ocenie podlegała kreatywność i estetyka prezentacji, struktura i złożoność kompozycji, walory smakowe oraz przebieg i organizacja pracy.
Z konkursowym wyzwaniem reprezentanci z Jasła poradzili sobie po mistrzowsku. Zaprezentowane przez Wiktorię i Sebastiana efekty kilkugodzinnej pracy to prawdziwe, cukiernicze dzieła sztuki. Inspiracją do dekoracji tortu było rozgwieżdżone niebo i najbliższe nam ciała niebieskie: Słońce i Księżyc.
Aranżację dopełnił przyrząd astronomiczny - sekstant oraz symboliczne przedstawienie jednego z "najmłodszych" w układzie okresowym pierwiastka, nazwanego na cześć wielkiego Polaka - kopernikiem. Oprawa tortu jak i nawiązujące formą do wyglądu Saturna desery wpisują się w najnowsze trendy sztuki cukierniczej.
Rezultat starań jasielskiego zespołu znalazł uznanie w oczach widzów i jurorów, czego dowodem jest wywalczone III miejsce w Mistrzostwach Polski! Uczniowie oprócz pamiątkowych medali i dyplomów otrzymali firmowe zegarki oraz książki i sprzęt cukierniczy, zaś dla szkoły zdobyli puchar oraz voucher o wartości 3000 zł na doposażenie pracowni cukierniczej.
Wiktoria i Sebastian wspaniale zaprezentowali się w gronie młodych adeptów cukierniczego fachu. Wykazali się nie tylko niezwykłą kreatywnością i szeroko rozumianym profesjonalizmem, ale również godnym podziwu opanowaniem i odpornością na stres związany ze startem w tak ważnym i prestiżowym konkursie.
Wojewódzkie mistrzostwa młodych cukierników. Zwyciężył uczeń z Jasła
To, oprócz niewątpliwego talentu, efekty wielu godzin spędzonych wraz z opiekunką Panią Justyną Cyran w szkolnej pracowni cukierniczej i poświęconych na przygotowanie się do udziału w Mistrzostwach. Nieocenione było też wsparcie okazane zawodnikom przez grupę przybyłych na Expo Sweet uczniów ZSUiS. Niecodzienny i niezwykły doping nie uszedł uwadze obecnym na tym wydarzeniu gościom i Jury, które uhonorowało jasielską młodzież pucharem za podjęcie tej inicjatywy.
Udział w Mistrzostwach był dla wszystkich uczestników, a w szczególności dla Wiktorii i Sebastiana, niezwykłym i niezapomnianym przeżyciem.
Źródło: ZSUiS
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!